Községünk gazdasága - Kiemelkedő mértékű gazdasági tevékenység, munkahely lehetőségek

Községünkben a kora középkortól kezdve jelentős volt a nemesek aránya, ezért ún. nemesi község volt, amely miatt bizonyos előjogokkal rendelkezett. Az emberek főleg földműveléssel, állattartással, erdőgazdálkodással foglalkoztak. A II. világháború után a földeket a Balatonfüred-Csopak Tája Mgtsz. vette művelés alá. A lakosság egy része a szövetkezetben dolgozott, másik részük Veszprémben az ipari üzemekben talált munkalehetőséget.

Manapság a településen jelentős ipari tevékenység folyik, mely folyamat a rendszerváltástól kezdve folyamatosan betelepülő cégeknek volt köszönhető. A faluban a gazdaság legkülönbözőbb területeit képviselő üzemek vannak jelen.

A legjelentősebb üzemek/cégek/vállalkozások a következőek:

  • HARIBO Kft. - élelmiszeripar
  • MTD Hungária - kertészeti eszközök gyártása
  • Csatári Plast Kft. - fémmegmunkálás
  • Arconic Kft. (korábbi nevén: Alcoa-Köfém Kft.) - fémmegmunkálás
  • Vámos-Vill Kft. - villanyszerelés
  • Vitaflóra Kft. - növényi tápoldatok
  • Vesz-Mont 2000 Kft. - célgép-gyártás, ipari automatizálás, szereléstechnika
  • GNSZ Kft. - szerszámtervezés és szerszámgyártás
  • Peiba Kft. - tökmagolajgyártás

Köszönhetően a 2000-es évektől kezdődő és azóta is folyamatos és dinamikus gazdasági növekedésnek községünk lakosság száma folyamatosan emelkedő tendenciát mutat, illetve munkanélküliség lényegében községünkben nem létezik.

Mezőgazdaság, helyi termékek, igény, REL

Nemesvámos környezetéből adódóan kiválóan alkalmas mezőgazdasági fejlesztésekre, ezen belül állattartó gazdaságok kialakítására és az ehhez köthető piacok és értékesítési rendszerek kiépítésére. Nemesvámos területi kapacitása a jelenlegi mutatószámok többszörösét is megengedné, éppen ezért a település döntéshozóinak kiemelt törekvése a mezőgazdasági fejlesztések megvalósítása például: használatlan területek művelésbe történő bevonása, önfoglalkoztatás növekedése, családok önellátóvá és önfenntartóvá válása, vagy épp agrárlogisztikai gyűjtőbázis (csarnok) létesítése hozzá kapcsolódó vásártér és hűtőházzal. A község vezetésének egyik kiemelt prioritása az úgynevezett rövid ellátási lánc (REL: helyben termelt javak helyi felhasználása, fogyasztása és értékesítése) megvalósítása is.

A rövid ellátási láncok olyan ellátási láncot jelent, amelyet kevés számú gazdasági szereplő alkot, akik elkötelezettek az együttműködés, a helyi gazdasági fejlesztés, valamint a termelők, feldolgozók és a fogyasztók közötti szoros földrajzi és társadalmi kapcsolatok iránt.

Nemesvámos és környéke, mint a nagyvárosok környezete általában, jelentősnek mondható forgalmat bonyolít le helyi termékek tekintetében. A mezőgazdasági foglalkozatásban 100 foglalkoztatottból 3,3 fő (2011) dolgozik a mezőgazdaságban a településen. A megyei átlag ehhez képest 2,7 fő, a járási átlag 1,3 fő.

Községünk tagja a Éltető Balaton-felvidékért Egyesületnek is, illetve községünkben több termelő is elnyerte a „Vidék minősége – Éltető Balaton-felvidék” védjegyet.