Hungarikum pályázat

A 2016-ban elnyert hungarikum pályázat adatai:

A támogatási szerződés száma: HF/291/2016

A projekt címe: Határtalan értékgyűjtés a Kárpát-medencében

A szerződött Támogatás összege (Ft): 2. 865.150 Ft

Az elszámolt Támogatás összege (Ft):2. 865.150 Ft

A Projekt megvalósítási helyszínei: Nemesvámos (Magyarország) és Tusnád (Erdély)

A Projekt megvalósításának szerződés szerinti és a megvalósítás tényleges időpontjai:

  • kezdési időpont: 2016.04.15.
  • befejezési időpont: 2016.08.31.

A Projekt megvalósításának szakmai összefoglalása az elért eredmények részletezése

2006. augusztus 11-én született a megállapodás Tusnád község és Nemesvámos község testvér települési kapcsolatáról, majd 2011. augusztus 20-án a két települést képviselő polgármesterek, Sövényházi Balázs és Rafain Endre ünnepélyes keretek között megerősítették a kapcsolatot.

A két település önkormányzatai, valamint a két településen élő emberek baráti kapcsolatot ápolnak.

Nemesvámos Közég Önkormányzata Települési Értéktár bizottsága 2013-ban 4 értéket választott a helyi értéktárba, majd egy sikeres pályázatnak köszönhetően újabb 9 érték került az értéktárba.

A Földművelésügyi Minisztérium által meghirdetett, HUNG-2015 /3680 pályázati azonosító számú, „Határtalan értékgyűjtés a Kárpát-medencében” című, önkormányzat által benyújtott pályázat támogatásban részesült.

A mostani pályázat keretében májusban Dr. Horváth Zsolt a Hungarikum Bizottság Veszprém megyei koordinátora szakmai irányításával 5 napos műhelymunkára utaztunk Tusnádra, ahol átadtuk tapasztalatainkat erdélyi testvértelepülésünknek.

Az értékfeltárás érdekében fórumot szerveztünk, ahol nagy volt az aktivitás. Fiataloktól és idősektől egyaránt hallhattunk a település múltjáról és jelenéről szóló történeteket, melyek hol könnyet fakasztottak, hol pedig megnevettetett bennünket.

A helyi iskola diákjainak vetélkedőt szerveztünk a hungarikumokról, ahol kiemelkedően szerepeltek.

A közös munka eredményeként számtalan érték került feltárásra, ilyen például a székely kapu faragás mestersége, a kockás liliom, mint természeti érték, Imets Fülöp Jákó munkássága, aki a helyi iskola névadója, a 40 éves múltra visszatekintő fúvós zenekar, a székely pityóka és a pityókás házikenyér.

Felvételeket készítettünk a helyi templomokról, Keresztes Rudolf fényképeiről és festményeiről.

Akárhova mentünk szívélyesen fogadtak bennünket, betekinthettünk a csíki emberek mindennapi életébe. Ők úgy vallják, hogy az összetartás és a hitből fakadó erő átsegíti őket a nehézségeken.

A munka mellett maradt idő baráti találkozókra, összejövetelekre is, melyek nagyon vidám hangulatban folytak. Megkóstolhattuk a helyi ételeket, italokat, és „erősen kacagtunk” a soha ki nem merülő székely humoron.

Közel ezer kilométer választ el minket egymástól, mégis mindkét településnek ugyanolyan fontos az értékek feltárása, megőrzése és egymás értékeinek megismerése.

2016. augusztusban 60 fős delegáció - köztük 49 gyermek - érkezett erdélyi testvértelepülésünkről, Tusnádról. Három napos itt tartózkodásuk ideje bővelkedett programokban. Az augusztus 6-án megrendezett falunap keretében, a „Határtalan értékgyűjtés a Kárpát-medencében” című pályázat záró rendezvényén került átadásra egy közös kiadvány, melyben a nemesvámosi és a tusnádi értékek láthatók. Kovács Mária Zenóbia jegyző üdvözlő beszédében szólt értékeikről és értékeik megőrzésének fontosságáról.

A falunap délutánján a Gallyverők Néptáncsoport, valamint Sándor Árpád vezényletével a Promuzika Fuvószenekar mutatkozott be nagy sikert aratva.

Vasárnap vendégeink megtekinthették a Baláca pusztai római kori villagazdaságot Kovács Lóránd Olivér régész, felelős muzeológus tárlatvezetésével.

Hétfő délelőtt ellátogattunk a Tihanyi Bencés Apátságba. A tihanyi Belső-tó melletti Családi Szabadidő Parkban elköltött ebéd után a gyerekek nagy örömére a csopaki strandon folytatódott a program.

Vendégeinket a helyi vendégházakban valamint családoknál szállásoltuk el. A rövid itt tartózkodás során lehetőség volt a régi barátságok ápolására és új barátságok születésére.

A „Határtalan értékgyűjtés a Kárpát-medencében” c. záró rendezvényen augusztus 6-án lehetőségünk nyílt átadni a lakosoknak szánt színes kiadványt, amely Tusnád és Nemesvámos értékeit mutatja be. Nemesvámos Község Önkormányzata által benyújtott pályázat remek lehetőség volt értékeink feltárására, és a határon túli kapcsolatok ápolására.

A projektzáró köszöntő beszédekkel kezdődött, ahol az újonnan megválasztott tusnádi polgármester György József Nemesvámosiaknak írt üdvözletét olvasta fel Kovács Mária Zenóbia jegyző. Írásában kiemelte, hogy a Tusnád községben lakók, és ő maga is fontosnak tartják testvér-települési kapcsolatunkat. Levelében ígéretet tett, hogy a jövőben is kiemelten foglalkoznak az ezekkel járó feladatokkal és kötelességekkel. A beszédek után a helyi és tusnádi lakosok kezükbe vehették a kiadványt, az erdélyiek pedig néhány szóval bemutatták tusnádi jellegzetességeket. Így történhetett, hogy a résztvevők tusnádi borvizet, áfonyalikőrt, áfonyalekvárt, és pityókás kenyeret kóstolhattak. Hoztak magukkal teafüveket, amelyeket a természetben gyűjtenek, képeket a csodaszép tájaikról és természetesen medvéikről. Faragott famunkákat is láthattunk a mini kiállításon. A kiadványból 500 példányt Nemesvámoson osztottunk szét 500-at Erdélybe küldtünk, amely majd útmutatóként szolgál mindazoknak, akik Tusnádról Nemesvámosra érkeznek, a nemesvámosiaknak pedig egy remek lehetőség, hogy alaposabban megismerjük testvér-településünket.

Hungarikum pályázat képgaléra: