Strandröplabda pálya

A strandröplabda olimpiai sportág, ahol két csapat játssza az eredeti röplabdát homokon. Tehát itt is két csapat játszik és a saját térfelük egy magas hálóval van elválasztva az ellenfelétől. A játék lényege, hogy a labdát úgy juttatják át a másik csapat térfelére, hogy a másik csapat játékosai ne tudják visszaütni, hanem a földön landoljon, és így pontot szerezzenek. Dél-Kaliforniában és Hawaii-n kezdték el játszani és mára szerte a világon nagy népszerűségnek örvend. A nyári olimpiai játékokon először 1996-ban szerepelt a strandröplabda.

Nemesvámoson 2017-ben került átadásra a szabadidőparkban (Patak-park) egy homokos burkolatú strandröplabda pálya.

 

Szabályok

A strandröplabda alapjában véve az eredeti sport homokon játszott változata. A csapatok itt sem érhetnek háromnál többször a labdába mielőtt átütik a háló fölött, valamint egymás után kétszer ugyanaz az ember nem üthet a labdába.

Az alapvető eltérések a strand- és teremröplabda között:

A játékfelület: homokon játsszák, nem kemény talajon.

Csapatlétszám: két ember játssza, hat helyett.

Sáncolás: a sáncolás (blokkolás) itt érintésnek számít, tehát még kettőt lehet beleérni a három helyett.

További eltérések:

A pálya mérete itt 8-szor 16 méter (26,25-szor 52,5 láb), míg a terem röplabdában 9-szer 18 méter (29,52-szor 59,05 láb).

Egy mérkőzés maximum 3 játszmából áll. A mérkőzést az a csapat nyeri, amelyik előbb nyer 2 játszmát. A játszmákat 21 pontig játsszák, az utolsót azonban csak 15-ig.

Amikor a két csapat pontjainak összege 7, vagy annak többszöröse, akkor térfelet cserélnek. Az utolsó játszmában akkor cserélnek térfelet, ha a két csapat pontjainak összege 5, vagy annak többszöröse.

Amikor a két csapat pontjainak összege 21, technikai szünetet tartanak. (Kivéve a döntő, 3. játszmát, ahol nincs technikai szünet.)

Nincsenek cserék.

A játékosok általában mezítláb játszanak.